Rüşvete tabii ruhsat, naylon fatura, huzur hakkı, akrabalara ihale… Skandalları bitmeyen belediye
5 mins read

Rüşvete tabii ruhsat, naylon fatura, huzur hakkı, akrabalara ihale… Skandalları bitmeyen belediye

Mardin’in Artuklu Belediyesi’nde rüşvet iddiaları bitmiyor… Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa eden Abdulkadir Tutaşı döneminden beri gündeme gelen yolsuzluk ve rüşvet iddialarına bir yenisi daha eklendi. İddiaya göre Tutaşı yerine geçen Mehmet Tatlıdede’nin döneminde bir rüşvet havuzu oluşturuldu. Yine bu iddiaya göre rüşvet havuzunda 3 üye bulunuyor.

İNŞAAT RUHSATI RÜŞVETE TABİ

Oluşturulan rüşvet havuzu ise müteahhitler ve diğer vatandaşlar üzerinden gelir sağlıyor. Artuklu Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulunan arsalar için inşaat ruhsatı alması gereken müteahhitler ilk olarak Belediye’ye başvuruda bulunuyor. Söz konusu başvuru ardından müteahhitler ilk olarak meclis üyelerinden oluşturulan 3 kişilik ekibe yönlendiriliyor. İddiaya göre, söz konusu meclis üyeleri ile görüşen müteahhitler, resmi ücretin yanı sıra kayıt dışı ödem yapmaya mecbur bırakılıyorlar.

NAYLON FATURA İDDİASI

Yine iddiaya göre belediyede “Doğrudan Temin” adı altında naylon fatura düzenletildiği yönünde… Mardin Sanayi Sitesi başta olmak üzere çeşitli esnaflara 3 teklif mektubu ve “naylon faturalar” düzenletilerek, var olmayan alımlar gerçekleştiriliyor. Bu alımlar üzerinden toplanan paralar ise, belli aralıklarla meclis üyeleri arasında paylaştırılıyor.

RÜŞVETE KONU MALLAR: EV

Sosyal medyada yayılan iddiaya göre bu rüşvet ağında sadece nakit para akışı değil, taşınmayan yapılar da yer alıyor. Bir kullanıcının yazdığı tweete göre rüşvet ağında yer alan Mehmet Tatlıdede ve Artuklu Belediye Başkan Vekili Zeynel Abidin Toparlı, rüşvet olarak Eryağma İnşaat’tan taşınmaz aldılar.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE HUZUR HAKKI

Aynı sosyal medya kullanıcısının paylaşımına göre Artuklu Belediye Meclisi üyeleri, Zeynelabidin Toparlı, Ceylani Çaltekin, Çeçen Kurtay, Kadri Yıldırım, Gafur Alpaslan Mungan’a 2 Kasım 2022’de 7 bin 500 ila 14 bin TL olmak üzere Belediye Meclisi tarafından huzur hakkı ödemesi yapılmasına karar verildi. Söz konusu ödemeyi onaylayanın, huzur hakkı ödemesi alan Zeynelabidin Toparlı olması dikkat çekti.

MECLİS ÜYESİ AKRABALARINA İHALE

Gafur Alpaslan Mungan’a 2 Kasım 2022’de 7 bin 500 TL huzur hakkı ödemesine onay verilirken bu sefer de akrabası olduğu iddia edilen Ceyhan Mungan’a ihale verildiği iddia edildi. Bunun yanında 870 bin TL’lik inşaat malzemesi alım ihalesi, Meclis üyesi Ali Rıza Acay’ın akrabası Metin Acay’a 1 milyonun üzerinde bir fiyata verildi.

BİNA ALTLARINA KONUT İZNİ

İddiaya göre Artuklu Belediyesi, kapalı otopark, bina altlarında bulunan depo ve çok amaçlı salonlarına konut izni veriyor. Buna örnek olarak ise Artuklu sakinleri İldo kavşağında bulunan siyah binayı gösteriyor.

BABASI YOLSUZLUKTAN TUTUKLANDI, ARTUKLU’YA GEÇTİ

Mehmet Tatlıdede’nin göreve getirilmesi ardından kabul ettiği bir ziyaretçi sosyal medyada dikkat çekti. Ziyaretçiler arasında Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturmaları kapsamında tutuklanan Zeyni Teker de yer aldı. Teker’in ziyaretinin ardından, Artuklu Belediyesi “Basın Koordinatörlüğü” görevine oğlu Muhammed Sefa Teker’in getirilmesi dikkati çekti.

MECLİSE SORU ÖNERGESİ

Artuklu Belediyesi ile ilgili HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Soru önergesinde Günay şunları sordu;

“1. Mardin Artuklu Belediyesi’nde meclis üyeleri tarafından müteahhitler ve yurttaşlardan rüşvet alındığı, bu rüşvetlerin rüşvet havuzuna aktarıldığı ve paylaştırıldığı iddiası doğru mudur? Söz konusu bu iddianın araştırılması için müfettiş görevlendirilmesi yapılacak mıdır?

2. Belediyeye işi düşen müteahhitler ile yurttaşlardan kayıt dışı olarak yüklü miktarda ödeme yapmalarını isteyen meclis üyeleri kimlerdir? Bu meclis üyeleri hakkında gerekli işlem başlatılacak mıdır?

3. Oluşturulan rüşvet havuzunda şu ana kadar toplanan para ne kadardır ve kimler arasında paylaştırılmıştır?

4. Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle gündemden düşmeyen Artuklu Belediyesi’nde, belediyenin “Doğrudan Temin” adı altında gerçekleştirebildiği alımların meclis üyeleri üzerinden yürütüldüğü iddiası doğru mudur?

5. Meclis üyelerinin “naylon faturalar” düzenleterek, yapılmayan alımları yapılmış gibi gösterdikleri doğru mudur? Söz konusu iddialar üzerine Bakanlık olarak ne gibi girişimlerde bulunacaksınız?

6. Mağduriyet yaşayan yurttaşların zararlarının temin edilmesi için Bakanlık olarak adımlar atacak mısınız?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir