Foreign Policy’de “Türkiye Ukrayna’ya Soğuk Savaş Dönemi Misket Bombaları Gönderiyor” başlığı ile çıkan makalede,“Türkiye’nin 2022’nin sonlarında Ukrayna’ya, Rus tanklarının imhası için ABD tasarımı, topçu ateşlemeli bir tür misket bombası gönderdiği” ileri sürüldü.
Haberde ayrıca, “Misket bombalarının hemen patlamadıkları takdirde savaş alanında yıllarca kalabilen daha küçük alt mühimmatlara bölünerek tankları imha etmek üzere tasarlandığı, her bir merminin yaklaşık 88 bombacık saçtığı ve bu nedenle, ABD’nin bu bombanın ihracatını yasaklandığı” kaydedildi.
Adının açıklanmaması koşuluyla dergiye konuşan bir kaynak, “ABD’nin (Ukrayna’nın) misket bombalarına erişimini engellemesinin ardından, bunları alabilecekleri tek yer Türkiye oldu. Bu da Türkiye’nin bazı açılardan Rusya’ya yakın dursa da askeri açıdan Ukrayna için ne kadar önemli bir destekçi haline geldiğini gösteriyor” ifadeleri yer aldı.
TÜRKİYE İDDİALARI REDDEDİYOR
Türkiye’nin, tıpkı ABD gibi Misket Bombaları Sözleşmesi‘ne üye olmadığının belirtildiği makalede ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Ekim 2021’de Cenevre merkezli uluslararası bir örgüt olan Misket Bombaları Konvansiyonu’nun başkanına gönderilen ve Foreign Policy tarafından ele geçirilen bir mektupta Türkiye, konvansiyonun uygulamaya konulduğu 2005 yılından bu yana misket bombası kullanmadığı, üretmediği, ithal etmediği ya da transfer etmediği ve gelecekte de böyle bir niyetinin olmadığı konusunda ısrar etti…”
Makalede, Türkiye’nin Cenevre’deki BM Büyükelçisi Sadık Arslan’ın sözleşmeye ilişkin gönderdiği mektupta, “Türkiye, misket bombaları da dahil olmak üzere silahların gelişigüzel kullanımının sınırlandırılmasına yönelik çabalara rehberlik eden insani mülahazaları paylaşmaktadır” dediği yazıldı.
“KREMLİN RAHATSIZ”
“Erdoğan’ın, Kremlin’e karşı ekonomik bir dost gibi davranırken, Rusya’ya karşı askeri olarak diğer Karadeniz ülkeleri ve NATO üyeleriyle ittifak kurduğu” belirtilen makalede, “Kremlin Türkiye’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri sevkiyattan rahatsız olsa da, Türkiye aynı zamanda Rusya ile ekonomik bağlarını genişleterek ABD ve diğer NATO müttefiklerinin Rusya ekonomisini dünya pazarlarından izole etme çabalarına karşı çıktı. Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO ittifakına katılma çabalarını, diğer NATO müttefiklerini hayal kırıklığına uğratacak şekilde frenledi” denildi.